Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
 Pogledajte najn...
 KRALJEVSTVO NA ...
 AMBULANTA ZVANA...
 LIFTOVI KOJI SE...
 Rezidencijalna ...
 DUPLEKS KOJI ĆE...
 NEKI TO VOLE – ...
 HOTEL IZ BAJKE
 ART DEKO UVEK Z...
 NOVA ARHITEKTUR...
 ČIK POGODITE: N...
 Umeće projektov...
 CEO STAN U JEDN...
 NAGRADA PRICKER...
 5 CVETNIH SAVET...
 DRVO, BETON I N...
 BELLA SKY COMWE...
 ZAČARANA KUĆICA
 BAIJA DIVOTNA
 KUĆA BUMERANG
 DRVENO GNEZDO
 HOTEL „&“
 SOFA NIJE KAPUT
 HARMONIJA PROST...
 Snohetta design
 SOFA NIJE KAPUT
 NAGRADA PRIKER ...
 KUĆA NA KRAJU S...
 LEGENDA SENT TR...
 RAJ NA JEZERU K...
 Ekskluzivno iz ...
 MILJENČE NJUJOR...
 ŠIK I ŠARM MANO...
 HOTEL EPA I DIZ...
 TAJNA MATE HARI
 BRISTOL, ZOVEM ...
 PTICA RAŠIRENIH...
 KUĆA NA LAVLJEM...
 LA FINCA
 DRVO, BETON I N...
 KOCKA ŠEĆERA
 BISER NA JADRAN...
 NOV DOM GVINET ...
 BUNTOVNIK S RAZ...
 TAJNA MATE HARI
 ČAMAC ZA UŽIVAN...
 KRSTATA KOLIBA
 Beli splav
 KUDA IDU IRVASI...
 RASKOŠAN ŽIVOT
 UMETNIČKA INSTA...
 LEPTIRI, CVEĆE,...
 LELUJAVA KUĆA
 Olimpijski Lond...
 Ruska kuća
 Kako su meseci ...
 PET ZELENIH ZVE...
 STEPENASTA KUĆA
 LETEĆI TEPIH
 Može li bez kav...
 Jelka
 AFRIKA U SRCU Ž...
 BAIJA DIVOTNA
 Marina Bay Sand...
 BAIJA DIVOTNA
 LA FINCA
 BELA KUĆA
 MALA ALI SLATKA...
 Ekskluzivno iz ...
 PRICKER LAUREAT...
 GRADSKI SUNCOBR...
 BAJKA U PRIRODI
 NA DIVLJEM ZAPA...
 KUTIJA S BLAGOM
 Ekskluzivno iz ...
 PRICKER LAUREAT...
 UMETNIČKA ARHIT...
 LOVE LOVE
 ELEGANCIJA NA B...
 NEVINOST I 50 C...
 Apstrakciija u ...
 LETO BEZ KRAJA
 SEKSI I COOL HO...
 PEKING U LAS VE...
 Trepavice na ku...
 DODIR KRALJA MI...
 EL MONTE SAGRAD...
 BAJKA U SNEGU
 SKULPTURALNA GE...
 U KNEŽEVSKOM DO...
 Trepavice na ku...
 Koliba na brdu
 PLANINSKA OAZA
 KUĆA BEZ POČETK...
 SKULPTURALNA GE...
 KUĆA ISTOKA I Z...
 PROVIDNA VIKEND...
 REVOLUCIJA U VE...
 Apstrakciija u ...
 Kuća koja lebdi
 LJUBAVNO GNEZDO
 Brazilska babuš...
 GRADOVI BUDUĆNO...
 MIRIS DRVETA
 KUĆA NA TALASIM...
 KUCA LJUBAVI
 STEPENICE
 NORVEŠKI KUTAK ...
 ZELENI KROVOVI ...
 ROMANTIČNA VILA
 UPOZNAJTE BEOGR...
 Živeti u dvorcu
 U DRUŠTVU LAVOV...
 Slatka kuća u L...
 Kuća Peningtono...
 ŠVAJCARSKA PAST...
 ŠVAJCARSKA PAST...
 SLAMNATA KUĆA
 FOR RENT
 Francuska rezid...
 U VRTU VILJEMA ...
 BAJKA O KAMENU ...
 U VRTU VILJEMA ...
 LAS ALAMANDAS-V...
 Four Seasons-Ge...
 Four Seasons-Ge...
 Sudbina se zove...
 Najskuplje kuće...
 Najskuplje kuće...
 Dvorac Alkazar,...
 Lepota Beverli ...
 ŠIROKI VIDICI
 Presidio palata
 PRICKER NAGRADA...
 Kenzo Tange
 Istorijski Hjum...
 BELO ODELO NA G...
 Malibu
 Suru, s ljubavl...
 Da li je samotn...
 Dvor i vrtovi L...
 Ostrvo Jupiter
 Na brodu porodi...
 U senci rascvet...
 Enćino Vila
 Mađarski parlam...
 Srpske građansk...
 U2 Hotel
 Živeti na trgu ...
 Svetlost bez gr...
 HOTEL KRALJEVA
 Simbolizam u ar...
 ULOGA PIROTSKOG...
 Dali
 Norman Foster
 Hotel nad hotel...
 I to će proći
 Nomad plave krv...
 Kristijan De Po...
 Zan Nuvel
 Hundertvaser II...
 Hundertvaser II...
 Srpski dom u Ne...
 Arhitekta neobu...
 FILIP STARK
 LOS COLORES MEX...
 Ing banka u Bud...
 Pariski šik!
 Bašta u bašti
 Kuća s nastrešn...
 Licnosti
 [ Svi članci ... ]
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Porodice moja,nemoj da te sanjam 06. 07. 2003.
Kada se ne gledamo i ne srećemo sa njima na javi, već u ne manje stvarnom svetu snova, naši najbliži uglavnom nam ukazuju na neki od puteva kojim treba da pođemo kako bismo upoznali sebe lično...

Naši najbliži, članovi uže i malo šire porodice, prilično se često pojavljuju u našim snovima. Što bi neko gunđalo reklo - i previše. Nekad se obradujemo, nekad rastužimo do suza, dešava se da nas taj naš (ili ta naša) onako u snu, našte srca, propisno iznervira, a tu i tamo nas neki vantelesni susret sa svojima oduševi do nezaborava... Svega ima!

Tumačenja snova u kojima se pojavljuje otac, ili brat, sestra, majka, baka... različita su, i po pristupu i kompetentnosti "ozbiljnih" tumača, i po senzibilitetu tajnovitih snočitača koji reč "nauka" koriste isključivo u izrazima neodgovarajućim za publikovanje.

Uprkos svim razlikama, analitičari snova generalno se slažu u jednom: stanje u koje nam dolaze naši najbliži govore nam, pre svega, o nama samima; ukazuju nam na puteve kojima valja poći u naporu da shvatimo jednu ili više strana naših kompleksnih, mnogostranih bića. Kada se sa svojim najbližim muškim pretkom sretnemo u snu - da detalje ostavimo po strani - suočavamo se i sa dovoljno jasnom simbolikom: otac predstavlja autoritet, status, okrenutost budućnosti i spoljnom svetu, ali ga redovno prati i "kvalitet" osobe koja je naša a koje nema, koja je mahom odsutna. Nisu, stoga, retki snovi tokom kojih se na našoj moždanoj traci izređaju svi, od majke, braće i sestara, preko deka i baka, do najdaljih rođaka - a ćaleta nigde. Sem očite nezadovoljene potrebe za očevim prisustvom, ovakvi su snovi indikator i pojačane snevačeve zavisnosti od oca u situacijama kad treba donositi one važne, pa i one ne toliko važne odluke.
Tu, naravno, postoji i edukativni moment: kada se trgne iz ovog suptilnog košmara, spavač može da se posveti samoposmatranju i pronalaženju idealnog metoda da se konačno zagleda "u se i u svoje kljuse", odnosno da učini šta može u vezi sa personalnom autonomijom. Otac se ponekad u snovima pojavljuje kao lik od formalno-uniformnog autoriteta: oficir, saobraćajac, kapiten sportske ekipe. Situacija je u takvim slučajevima na čistini - pred sobom imamo oca u pravom očinskom izdanju, muškarca, glavu porodice, po potrebi šarmera, po potrebi okrutnog arbitra. S druge strane, ako ga sanjate u nekim nedoličnim verzijama, kao lopova recimo, ili vandala koji, pripit, ide gradom i maltretira prolaznike - oca doživljavate kao nezrelu osobu, nedoraslog dečaka zbog čijih se postupaka žderete i sekirate, uz primesu zebnje nad svim što bi taj mogao da napravi. Roditeljima se dešava da svoje dete, ili decu, sanjaju u nekoj dramatičnoj, opasnoj situaciji. Ovakvi snovi ne smeju da preplaše brižnu majku ili posvećenog oca - ne treba ih tumačiti po principu bukvalizma, budući da u gro slučajeva ne nose prekognitivni smisao već se odnose na nešto "obično", životno, što u roditeljsku narav unosi blagu pometnju (prvi detetovi dani u obdaništu, polazak u školu, boravak u bolnici zbog operacije krajnika ili slepog creva...). Moguće je, takođe, da ove noćne more reflektuju permanentni roditeljski strah da se i njihovom detetu, ne dao Svevišnji, ne desi neka od onih stvari "koje se uvek događaju drugima". U suštini, ma koliko trenutne patnje naneli, ovi su snovi benigni: oni ukazuju na objektivne opasnosti kojih samo beslovesni i bolesno nemarni nisu svesni, i povećavaju oprez do zdravog maksimuma.

Neretko i na vlastito dete, kao simbol u snu, treba gledati kao na deo sebe. Detetovo pojavljivanje simbolizuje pojedine (i to nikako nebitne) segmente ličnosti roditelja koji, premda žive u tzv. svetu odraslih, i dalje rastu, sazrevaju, uče, evoluiraju dok su živi. Indikativan može biti pol deteta o kojem se sanja: poruke su drugačije, a opet sasvim komplementarne, kad majka sanja sina, a otac svoju ćeru. Interesantno je da se bake mnogo češće od svojih muževa pojavljuju u snovima zajedničke unučadi. Deda mu dođe nekako arhetipski nesavladiv, poput racionalnog stuba u unukovoj (pod)svesti. Baka je, pak, uvek - ili skoro uvek - nežna, dobra, žena koja nas obožava i koju obožavamo.

Kad baka dođe u san, bilo da je još tu ili je na drugom svetu, to mahom znači ono elementarno: da nam nedostaje. Ako je svojim svevidećim usnulim očima opazimo kako tumara po praznom stanu ili kući - znači da bismo voleli da se nekako i zamenimo sa njom, jer njena samoća deluje tako sedativno, pozivajuće... Majke naših majki i očeva postaju u snovima unučića najčvršća garancija vere i blaženosti: put kojim one idu, ili su otišle, put je spokoja, tihe sreće. I u slučaju da vrlo retko sanja svoju majku, čovek ima utisak da ga ona, na neki čudan način, skoro stalno pohodi u snovima. Impresija ne vara! Tumači snova vele da su majke, kao sanjana bića, prave čarobnice u prerušavanju. Nemojte da se začudite ako naletite na neku vučicu, lastu ili kaktus, apsolutno svesni da je to keva, iako sve izgleda bajkovito do vrtoglavice! Jednostavno, znaš da je to ona, i pustiš tu životinju ili biljku da te vodi...


Majka u snovima ume da se pokaže i kao izraz nekog od naših "lica". U njoj pronalazimo, zapravo, one zaljubljene sebe, one zaposlene sebe, one depresivne sebe, nasmejane sebe... Takvi su snovi poslovično pozitivni, korisni, čak i kad nam kroz prividno demonske majčine transformacije otkrivaju naše vlastite crte i odlike. Majka je uvek zaštitnica, a u snovima nas štiti i tako što će nam pokazati koliko bismo zli i ružni mogli da postanemo ukoliko ne povedemo računa o svojoj tamnoj strani. Brat i/ili sestra u snu predstavljaju značajnu "masu" u snevačevom mentalno-duhovnom kontingentu. Svi to znamo, ako brata ili sestru imamo: ne sanjamo ih često, ali kad ih sanjamo - to uvek ima žešću "specifičnu težinu".

Psiholozi sugerišu da, sanjajući brata ili sestru, "oživljavamo" svog dublera, dvojnika, što naročito dolazi do izražaja kad je reč o osobama istog pola. Možda su i u pravu... Ako se tako posmatraju stvari, bilo bi pogrešno, pa i agresorski, kritikovati nekoga zato što sanja da vodi ljubav sa svojom svastikom, a ne sa ženom. Pa to bi bio istinski porodičan čovek! Bilo kako bilo, o relaciji moral - san pričaćemo drugi put.


Isti teoretičari iz donedavno dominantnog psihološko-psihijatrijskog tabora (koji je u ludilu smene milenija gotovo sasvim izgubio na aktuelnosti) napominju kako snevačev odnos prema bratu ili sestri maltene po definiciji karakterišu opozitna osećanja. Ili mrziš, ili voliš; ili veličaš, ili nipodaštavaš... Oni, takođe, ističu da su snovi u kojima se pojavljuju braća i sestre odraz naše čežnje za samostalnošću, individualnošću, jedinstvenim i neponovljivim. Ta nam snoviđenja, dakle, pružaju šansu da se otkačimo od onih stvarno najbližih i konačno izborimo za pravi integritet... Sanjajući nekoga iz bliže (ili dalje) rodbine, vi - na jednoj optimalno zatvorenoj, intimnoj projekciji - gledate film u kojem se (dodatno) zbližavate sa nekim ko vam je Božjom voljom blizak i na koga neminovno, makar u maloj meri, ličite. Ili, što bi sujetni rekli, "ne ličim ja na njega, nego on na mene". Ovakvi snovi su uglavnom konstruktivni, pogotovo sa socijalnog stanovišta: otvaraju nas prema širem okruženju, pomažući nam da sebe pronađemo u trajanju koje nije naše, ali to lako može da bude, pa i biva. Opasnosti od gubitka identiteta nema, sem ako rodbinu ne sanjate više od 25 puta mesečno.


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003