Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
 SAMO OPUŠTENO!
 HRISTOS VOSKRES...
 BABUCINE PRIČE
 Online zvezda
 Nema dima
 FEST 2009
 KÜSTENDORF FILM...
 SLAVA NA DVORU
 Obama među Srbi...
 DECA IZ SRBIJE ...
 ŽAN POL GOLTIJE...
 KLARK KAO NOSTR...
 „Promovišemo na...
 ŠKART
 CASADEI
 ROMANTIKA NA SR...
 PRESTOLONASLEDN...
 FILMSKI FESTIVA...
 NOVINARI NA DVO...
 PESMA EVROVIZIJ...
 REVIJA LJUBAVI
 PRINCEZA KATARI...
 ВР&...
 U početku beše ...
 „Savremena umet...
 ANDRE MARLO
 Putnik kroz vre...
 Islandski umetn...
 LETNjA IZLOŽBA ...
 BAJKA O TUKARAM...
 Deseta godisnji...
 IZJAVA Nj. K. V...
 HOLANDSKI PLESN...
 PRIKUPLJENO 660...
 IGUANA NA BEOGR...
 Venčanje Džordž...
 FEC DOMINO
 KRALJEVSKO SLAV...
 Kraftverk nastu...
 Brus Vilis puni...
 Svetih Četrdese...
 Sretenje Gospod...
 Bogojavljenje
 Velika novogodi...
 Sveti Nikolaj Č...
 Vavedenje Presv...
 Оп&...
 Doprinos akadem...
 Oženio se Kostn...
 Sveže venčana
 Naj-događaj na ...
 Džepovi puni ka...
 Nobelovka - Sir...
 Pobedila Irska
 Rođendan
 Beograd, 03.10....
 PAL ZILERI PONO...
 Napred momci!
 Istina o Knezu ...
 Fashion week
 Raja i Maja
 Laza Kostić fon...
 Boni u Moskvi
 Atentat na Šira...
 LA TEQUILA MEXI...
 International S...
 Odlazak Pole Je...
 Dilan, čedo str...
 Ostavštine slav...
 Liberation
 Nobelovac za no...
 Spust niz Mont ...
 Osvežavanje ist...
 Hakeri provalil...
 Najzad veselo
 Predsednik i di...
 Bez starca nema...
 Al se danas dob...
 U humanitarnoj ...
 Irci u našoj kr...
 O čemu je ovde ...
 Britanci u Beog...
 Srećni dobitnic...
 Volite se ljudi
 Kraljevska bajk...
 Igraj za život
 [ Svi članci ... ]
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Adolescencija i polni identitet 06. 07. 2003.
Više nego bilo koji period, adolescencija je određena složenom međuigrom bioloških, psiholoških i socio-kulturnih činilaca. U ovom periodu dolazi do značajnih promena fizičkog izgleda, polnog zrenja i sticanja polnog, telesnog i personalnog identiteta, društvenih i moralnih normi u ponašanju, osamostaljivanja i preuzimanja odgovornosti. Nije stoga čudno što su u mladalačkom dobu relativno česta odstupanja od normalnog razvoja...


Poremećaj polnog identiteta u adolescenciji je specifičan psihopatološki oblik koji se povezuje sa neuspešnom integracijom psiholoških procesa u prihvatanju svoga pola, svoje polne uloge i uopšte, polnosti, tj. muškosti ili ženskosti, uz sasvim normalno biološko određenje pola. Ispoljavanje ovog poremećaja je najčešće u periodu kasne adolescencije i praćeno je brojnim simptomima i oblicima ponašanja: intenzivan strah (sve do razvoja panike), depresivnost praćenja osamljivanjem, suicidalna razmišljanja, pa i pokušaji suicida, poremećaji ishrane i spavanja. U jednom slučaju mladi izbegavaju svaki kontakt sa osobama suprotnog pola, a u drugom se upuštaju u brojne heteropolne veze.

Porodični sastav, (ne)kompletnost porodice i atmosfera koja u njoj vlada, presudni su činioci za uspešno oblikovanje muškosti i ženskosti. U porodicama u kojima mladi odrastaju bez istopolnog roditelja, nedostaje identifikacioni uzor, što bitno utiče na formiranje polnog identiteta.

U izvesnim porodicama dolazi do psiholoških izmena uloga roditelja, pa mlada osoba ne nalazi prave identifikacione uzore. Poznate su majke sa izrazitom potrebom za dominacijom i kompetentnošću, u braku sa mekim, često inferiornim supruzima. Uočavajući da je majka jača, mlada osoba počinje da je oponaša. Trenutak kad mladić shvati da sve žene nisu kao njegova majka, ni svi muškarci kao njegov otac, značajan je momenat za pravilno usmeravanje polnog razvoja. Međutim, ako se to ne desi, lako može doći do razvoja smetnji u prihvatanju svoje muškosti.

Ima porodica u kojima otac upravlja “gvozdenom rukom” i sve ukućane tretira kao objekte. Majka je topla, ali sasvim neefikasna, jer ćerki ne pruža ni sigurnost, ni zaštitu. Da bi otklonila opasnost koja stalno dolazi od oca, majka počinje da oponaša očev agresivni način ponašanja i tako, u suštini, eliminiše mušku osobu kao objekat sa kojim valja ostvariti intimnost. U ovakvom modelu porodičnih odnosa, krajnje je neizvesno kako će mlada devojka da oformi svoj polni identitet.

Problemi mlade osobe će se javiti kada u njoj ojača potreba za jasnom polnom identifikacijom, prihvatanjem polne uloge, zrelijom komunikacijom sa osobama istog pola i ispoljavanjem heteropolnog interesa. Problemi ovakve vrste najčešće se javljaju na početku studija, kada mlada osoba napušta porodicu, kada prvi put ode na letovanje bez roditelja, na odsluženju vojnog roka ili u sličnim situacijama.

Treba naglasiti da je poremećaj polnog identiteta u adolescenciji prolazan psihički poremećaj i da se uspešno prevazilazi kada se uklone prepreke u razvoju polnosti i dostizanju polnog identiteta.Copyright BONI Drenik d.o.o 2003