Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Problemi neodlučnih ljudi 06. 07. 2003.U oklevanjima i sporosti perfekcionista krije se veliki strah od greške. Istraživanja su pokazala da taj strah potiše iz detinjstva, tadašnjih prevelikih roditeljskih zahteva i njihovog prestrogog kažnjavanja. Strah takode može nastati usled bojazni od gubitka roditeljske ljubavi ili zbog nemogućnosti suprotstavljanja autoritetima. Takva deca kada odrastu, bez velikog unutrašnjeg izgaranja, nisu kadra da žrtvuju ni jedan cilj.

Ako im se nešto od planiranog ne ostvari, ljute se na sebe ili traže izgovor u nepovoljnim okolnostima. Sposobnost pravog donošenja odluke je osobina zrelih ljudi. Zrela osoba je u stanju da poreda sve razloge "za" i "protiv", odmeri ih i postavi sebi cilj uz realnu procenu želje, ali i mogućnosti. Loša procena cilja bila bi da se nešto želi po svaku cenu, iako se za to nema snage, sposobnosti, ni "kapaciteta".
Kada se suoče sa nesposobnošću, takve osobe obuzima veliki strah, napetost i uznemirenost. Braneći se od takvih osećanja, za svoj neuspeh po pravilu krive druge.
Osobe koje ne mogu da donesu odluku o nečemu, često premišljaju šta da rade i gotovo uvek traže savet.

A davati savete takvim osobama je veoma nezahvalno. Od savetodavca se očekuje da bude na "istoj talasnoj dužini" i da pruži očekivani odgovor bez obzira da li je pravi.
Ako se pokaže da priželjkivano rešenje nije ispravno, onaj ko traži i prihvata savet ne oseća krivicu, već se odgovornost za negativni ishod pripisuje savetodavcu. Zbunjenost i nemogućnost da se lako odluči javlja se i zbog poplave informacija. Stručnjaci su utvrdili da svest u jednom trenutku može da obradi samo sedam činjenica. Ako ih ima više, tada je zaista teško vladati situacijom i doneti ispravnu odluku. Nepredvidivost i promenljivost spoljašnjih događaja stalna su pretnja našoj svesti.

Ritam dnevnih događaja može se zbog toga doživeti i proceniti kao neposredna ugroženost. U brzini strah blokira misli, odlučuje se preuranjeno i biraju se rizične alternative. Stanje zbunjenosti i smetenosti u odlučivanju često je posledica straha od toga kako će sve to proceniti značajne osobe. Takav stav doživljava se kao ugrožavajući, a to onda blokira mišljenje. Do smetenosti dovode i negativne pretpostavke o budućnosti, tj. predviđanja da će se nešto loše desiti ili krenuti naopako. Nerealne želje i verovanja uvek izazivaju napetost i zbunjenost i čine psihološku osnovu sindroma izgaranja na poslu.

Njemu su naročito podložne osobe sa visokim idealima. Prepoznaju se po nestrpljivosti, lako su povredljive, smatraju da su njihove ideje jedino ispravne, uvek su u pravu, sklone su samosažaljevanju i optuživanju drugih, uznemiravaju se zbog svake sitnice. Osećaju da imaju sve više obaveza, a sve manje vremena. Prihvataju čak i obaveze za koje u napred znaju da neće imati vremena. Troše se previše na sitnicama. Rezultat je emocionalna iscrpljenost i umanjenje sposobnosti i kvaliteta.

Dobar plan i organizacija života najbolja je preventiva protiv zbunjenosti i neodlučnosti. Svako može i zna da sagledava svoje postupke i moć, ali niko nije u stanju da racionalno misli kada ga preplave emocije. Zato bi valjalo osećanja svesti na meru koja omogućava dobru motivisanost za ispunjenje ciljeva.

Copyright BONI Drenik d.o.o 2003