Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Aloe vera 06. 07. 2003.


Lekovita vrednost Aloe vera mnogima još nije poznata. Iako se spominje već u zapisima antičkih lekara, pa čak i u Bibliji, kao i u tekstovima većine utemeljivača savremene medicine, danas je primena Aloe vera najpoznatija u kozmetici. Tek nakon što je savremena nauka iz Aloe vera izdvojila mnoge sastojke, o njoj je konačno i javno progovorila proričući joj blistavu budućnost u 21. veku. Šta je to tako čudesno u jednoj biljci koja je predmet naučnog proučavanja i poštovanja već 4 000 godina?

Mit ili stvarnost

Ime Aloe vera ili Prava aloja (postoji u oko 200 ne toliko lekovitih podvrsta Aloe vera), nalazi se na najstarijim egipatskim papirusima. Ona je jedan od glavnih lekova prvih poznatih lekara - Plinija od Eldera i Diskuridesa, ali i Galena, oca savremene medicine. Postoje i mnoge priče. Od onih o egipatskim kraljicama Nefreteti i Kleopatri koje su se njome koristile zbog kozmetičkih svojstava, preko Aleksandra Velikog koga je njegov tadašnji učitelj Aristotel nagovarao da pre ratnih pohoda najpre poseti ostrvo Sokotru u Indijskom okeanu i skupi dovoljne količine Aloe vera za snagu ali i lečenje rana svojih vojnika. Aloe vera se na nekoliko mesta spominje i u Bibliji.
Aloe vera: činjenice i još skrivene tajne

Aloe vera je polupustinjska kaktusolika biljka iz porodice ljiljana, od davnina cenjena u kozmetici. Upravo radi svojih smirujućih i ublažavajućih svojstava danas se najviše koristi kao osnovni sastojak mnogih proizvoda za zdravlje, lepotu, negu kože i kose. Utvrđeno je da pruža olakšanje i osveženje i pomaže bržem zarastanju rana i opekotina. Najdelotvornija je tek kada njeni sastojci počnu delovati u samom tijelu. Na koji način - e to je još predmet mnogih istraživanja. 50 miliona dolara koje je američka vlada uložila u istraživanje Aloe vera potvrđuje njenu vrednost.


Obrambeni sistem i hronične bolesti

Nova zdravstvena istraživanja dokazala su direktnu vezu između hroničnih bolesti i slabljenja ili poremećaja našeg imunog sistema. Naime, 75% obolelih stanovnika SAD-a boluje od hroničnih bolesti. Iako tradicionalna medicina nudi različita rešenja za lečenje ili smanjivanje posledica hroničnih bolesti, ona još uglavnom sanira posledice, a ne i uzroke..... S druge strane današnji tempo i način života izlažu nas različitim otrovima koji negativno deluju na naš obrambeni sistem. Te opasnosti spojene s posledicama svakodnevnih stresova dodatno slabe naš organizam i često su uzrok različitim hroničnim stanjima. Od njih do hroničnih bolesti, mali je korak. Odgovor za mnoge probleme prouzrokovane hroničnim bolestima nalazi se u našem obrambenom sistemu: on je upravo i stvoren da nas štiti. A aloe vera u tome može značajno da pomogne.


Velika apoteka u maloj biljci

Unutarnji mesnati deo te polutropske biljke služi kao skladište vode i sličan je gelu. Aloe vera ima jedinstvenu biohemijsku strukturu: sadrži izvanredno uravnotežene količine vitamina (C i E), minerala - naročito cinka, polisaharide, kao i enzime. Između 200 bioaktivnih sastojaka ta biljka ima i 20 osnovnih aminokiselina. Sami sastojci su vrlo jednostavni, ali jedinstven je način na koji ih aloja spaja. Iako još nije do kraja poznat tačan način delovanja svih sastojaka, naučnici zaključuju da se oni sinergetski nadopunjuju kako bi poduprli mnoge korisne učinke Aloe vera na ljudsko zdravlje. Aloe vera je jedna od najkorisnijih biljaka na našoj planeti: utvrđeno je da osim blagotvornih učinaka na kožu, sadrži i sastojke koji pomažu čišćenju organizma, kao i reguliranju i optimalnom usklađivanju prirodnih telesnih imunoloških mehanizama kojima se naše tijelo brani od bolesti. Sadrži i materije koje ublažavaju posledice različitih upala i alergija, delotvorna je kod bolesti desni, pomaže lučenje želudačnih kiselina, itd. Ni jedna druga biljka nema tako mnogo zdravstvenih delovanja - stručnjaci kažu da je to prava apoteka u biljci!Copyright BONI Drenik d.o.o 2003