Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Vitkost kao opsesija 06. 07. 2003.


Kada neka zaobljena dama kaže da mora da smrša, mnogi je sa razumevanjem podrže, smatrajući da je izgled možda ipak važan, a svakako i zdravlje...
Kada neka vitka žena čitavog života drži dijete, grčevito se boreći protiv svakog grama, a pri tome joj se stalno čini kako je debela, mnogi se s pravom zapitaju u čemu je, u stvari, reč.


Psiholozi smatraju da se razlog za opsesivno gladovanje krije u specifičnosti ženske prirode: i kada kuva, i kada veze, i kada piše, i kada slika, a i kada ulepšava svoje telo – ona iskušava sebe i svoju okolinu, potvrđuje se i želi da zna gde joj je mesto. Žena ne govori samo direktno, već i metajezikom, tj. jezikom skrivenih poruka. To je njena specifična igra u kojoj ona uvek prihvata izazov svega što je estetsko. Zato joj je i sopstveni izgled važan.Ako je žena nesigurna, iako objektivno izgleda sasvim dobro, njeno stalno nastojanje da bude što vitkija i fizički savršena, može prikrivati sumnju u sopstvenu duhovnu savršenost. Ona može biti i perfekcionista koji ne prihvata ništa ispod odličnog, strahujući da neće biti prihvaćena i voljena ako nije idealna. Znači, ona osoba koja je uspostavila ravnotežu izmedju unutrašnje i spoljašnje realnosti je zdrava, funkcioniše normalno, oseća zadovoljstvo i radost. Ona je kreativna, stvaralačka, a ne destruktivna, dok ona koja u tome ne uspe, poprima sasvim drugačije obeležje.
Ako je žena stvarno fizički upadljivo neskladna, ima dve mogućnosti: da podlegne kompleksu niže vrednosti i sabotira sve eventualne šanse za uspeh, ili ako je psihički jaka, da kompenzuje to znanjem, sticanjem posebnih veština, autoritetom. Ona će ponuditi nešto drugo i nešto više od fizičke lepote da bi uspostavila i sačuvala ravnotežu, koja će potkrepljivati njeno samopouzdanje.
Uopšte, ženina lepota je važna samo u prvom trenutku susreta nje i nekog muškarca: da je on uoči i izdvoji od drugih žena. Ali, da bi se veza učvrstila i održala, odlučujući su kvaliteti odnosa, kvaliteti ličnosti, a i komplementarnost, odnosno uzajamno dopunjavanje.


Dakle, pitanje mere deli ženinu zdravu težnju za lepotom od moguće opsesije težinom. Zato bi briga o savršenom izgledu trebala da bude na sasvim drugom mestu. Uostalom, i kad je o lepoti reč, žena je lepša kada je opuštena i vedra, pa čak i s kojim kilogramom više, nego kada je idealnih proporcija, ali mrzovoljna zbog neprestane i iscrpljujuće borbe za vitkost.

Copyright BONI Drenik d.o.o 2003