Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Kako prepoznati zavisnost 06. 07. 2003.


Čak dve do tri godine prođu pre nego što većina roditelja otkrije da njihovo dete uzima drogu. Ne zatvarajte oči, već prepoznajte simptome ovisnosti, uspostavite poverenje i svome detetu pomozite pre nego što droga potpuno ovlada njegovim životom!

Roditelji se često pitaju kako prepoznati da njihovo dete uzima droge i što učiniti kad se takav problem pojavi.
Znakovi koji upozoravaju da se s detetom nešto događa su:


Promene u ponašanju:- izražena sklonost laganju, varanju, krađi, problemi s policijom;- napuštanje starih prijatelja, izbegavanje pričanja o novim;- posedovanje veće količine novca;- česta i bezrazložna ljutnja, nasilničko ponašanje, razdražljivost i tajnovitost;- ljutnja i izbegavanje razgovora o drogama;- smanjena motivacija, nedostatak energije i samodiscipline, nizak stepen samopouzdanja;- smanjeno zanimanje za ranije aktivnosti i hobije.
Opadanje školskog uspeha:- sve slabije školske ocene;- česti neopradvani izostanci, lenjost.
Znakovi telesnog propadanja:- teškoće u pamćenju i koncentraciji;- slaba koordinacija pokreta, nepovezan, nejasan govor;- nezdrav izgled;- zapuštanje lične higijene;- zakrvavljene oči, izrazito proširene ili sužene zenice;- poremećaj ritma spavanja i prehrane;- gubitak telesne težine;- umor ili hiperaktivnost.
Očigledni znakovi zloupotrebe droga:- posedovanje pribora kao što su lule, cigaretni papir, ampule i male bočice, kapljice za oči, špricevi, igle, nagorele kašike ili čepovi boca, vatice i sl.- posedovanje droga: različitih vrsta tableta, beli ,smeđi prah, suvo lišće, semenke, nepoznate biljke u cvetnjacima, perforisani komadići papira s crtežima, boce alkoholnih pića, ili plin za upaljače koji brzo nestaje.
Pronalaženje droga ili predmeta za upotrebu droge svakako treba shvatiti kao ozbiljan znak. Drugi nabrojeni znakovi nisu specifični i ukazuju pre svega na to da se s detetom nešto događa. Promena frizure, načina odevanja, govora i ponašanja ili raspoloženja, normalna je za adolescentsku dob. Katkad je teško razlikovati normalne i očekivane promene ponašanja adolescenata od onih koje su posledica zloupotrebe alkohola i ostalih droga. Ljutnja, promene raspoloženja, gubitak interesa mogu ukazivati i na postojanje drugih problema, kao što je depresija. U svakom slučaju, ako su promene izrazite i dugotrajne, zahtevaju pažljivije promatranje.Roditelji često pitaju može li se i kako utvrditi postojanje neke supstance u telu. Najjednostvnije je učiniti analizu urina i utvrditi postoje li tragovi droge u njemu, a to se može učiniti u laboratoriju ili kod kuće, pomoću trakica ili pločica koje se nabavljaju u apoteci. Tako se može smanjiti sumnja, ali pritom treba biti oprezan. Pre svega, nikako ne treba terati dete na testiranje urina. Ono to može doživeti kao poniženje i tako će se zatvoriti svaka daljnja mogućnost komunikacije. Kod testova učinjenih kod kuće takođe treba biti oprezan i imati na umu da oni nisu potpuno sigurni i da postoji mogućnost lažno pozitivnih nalaza. Svaki tako dobijen pozitivan nalaz trebalo bi dodatno proveriti u laboratoriji. U svakom slučaju, o primeni testova urina najbolje je posavetovati se sa stručnjacima koji se bave problemom ovisnosti.

Kako voditi poverljiv razgovor

Nikada ne počinjite razgovor i ne ulazite u sukob s detetom dok je pod uticajem alkohola ili neke druge droge
Pričekajte da se otrezni i tada svoje sumnje iznesite smireno i objektivno
To nije lako, zato prihvatite pomoć drugih članova porodice ako je potrebnoCopyright BONI Drenik d.o.o 2003