Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Sport u "onim" danima! 06. 07. 2003.


Kod svake druge zene izmedju dvanaest i pedesetdve godine izrazene su manje ili vise predmenstrualne tegobe-PMS. Pojedine tegobe izrazavaju se na polju fizickih, a pojedine na polju psihickih promena. Psihicke tegobe ispoljavaju se u pojacanoj agresivnosti, preosetljivosti, losim raspolozenjima.


Kod svake druge zene izmedju dvanaest i pedesetdve godine izrazene su manje ili vise predmenstrualne tegobe-PMS.Pojedine tegobe izrazavaju se na polju fizickih , a pojedine na polju psihickih promena.Psihicke tegobe ispoljavaju se u pojacanoj agresivnosti ,preosetljivosti,losim raspolozenjima.. Fizicke predstavljaju:oteceni kapci,oteceni zglobovi,bolobi u stomaku,ledjima,nadutost ,nabrekle grudi.Cesto je manifestacija i pojava neciste koze (bubuljice).Zbog csestih promena raspolozenja javljaju se i posredne posledice;kosa je opustena ,losije prima farbu i ne drzi frizuru kao i obicno.

Lekari su pronasli niz uzroka ovim problemima koji se javljaju u peridu od sazrevanja jajne celije do pojave menstruacije.Uzroci su nedostatak vitamina B6 ili melatonina hormona koji deluje na nerve.Moguce je i slabije lucenje progesterona,u drugoj polovini ciklusa,koji utice na izbacivanje tecnosti iz organizma,pa se tako tecnost zadrzava i stvara otoke u kapcima,zglobovima...

Psiholozi su sa svoje tacke gledista dali doptinos proucavanju uzroka ove pojave.Zene zele da skren paznju svojoj okolini da i njihova izdrzljivost ima granica.U takvom stanju napetosti i premora telo se prepusta bolesti da bi se odmorilo.PMS je ,po psiholozima, svoje vrstan ventil za oslobadjanjeod svakodnevne napetosti.Primecena je,kod zena u ovom periodu ,i pojacana potreba za neznoscu,dodirima i razumevanjima.

U zavisnosti od stepena individualnih tegoba,preporucuje se relaksacija ili fizicka aktivnost.Setnja,masaza otecenih delova tela potrebni su i u ovim danima.A onima kod koji simptomi PMS-a nisu jako izrazeni preporucuje se i bavljenej sportom ili aerobne ili parterne vezbeslabijeg intenziteta.

Savremena tehnologija proizvodnje ulozaka omogucava nesmetano bavljenje sportom i u “onim” danima. Bez neprijatnih situacija,kao sto su fleke na odeci i bez straha od takvih slucajeva.Copyright BONI Drenik d.o.o 2003