Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Opustite se! 06. 07. 2003.


Svi na sebi primecujemo razlicite posledice izazvane promenom vremena ili naseg raspolozenja. Blagodeti saune imasaze trebalo bi da nam budu dostupne bez obzira na godine. Ukoliko nemate novca za profesionalne salone, evo sta mozete uciniti sami.

Odredimo makar jedan dan u nedelji koji cemo posvetiti opustanju duha i tela.Sauna ce blagotvorno delovati na zgrcene misice , otekle zglobove ,bolove u kicmi i na misice onih koji se redovno bave fizickim aktivnostima.

Evo par saveta :
1. U kadu sa mlakom (ne vrucom !) vodom sipati kupku, napraviti penu i dodati malo soli za kupanje.opusteno sedite 15-20 minuta.
2. Luf a rukavicom ili sunjdjerom mozete kruznim potezima masirati noge ,ruke ,ramena i vrat.Sto se opustajuce delovati i poboljsati cirkulaciju.
3. Ukoliko pri ruci nemate so za kupanje u vodu za kupanje mozete siati ohladjeni procedjeni caj od nane koji opusta i osvezava kozu. Punu saku nane,sipajte u vrelu vodu,poklopite i posle 15 minuta procedite. Posle kupanja istrljajte se temeljno narocito noge od bokova ka kolenima i od kolenima ka listovima i nazad , sto ce poboljsati cirkulaciju i odstraniti odumrle celije koze.

Pozitivni efekti masaze vidljivi su na polju i fizioloskog i psiholoskog.Osnova masaze je dodir.Zavisno od vrste masaze i mesta koje masiramo postoji citav niz specificnih dodira.Osnovni dodir je gladjenje koze, zatim gnjecenje,lupkanje(seeckanje dlanovima),kruzno gladjenje i pritiskanje.

Estetska masaza oslobadja napetosti i sprecava opustanje koze i misica.Ova vrsta masaze koristi se i preventivno,za sprecavanje pojave celulita.Onima koji drze dijete za mrsavljenje prporucuje se ovaj vid masaze za sprecavanje mlitavosti misica.

Medicinska masaza uglavnom tretira pojedinacne delove tela;pojaseve zah vacene reumom, delove tela koji su pretrpeli povrede ili prelome...Glavobolja je cesta svakodnevna pojava velikog broja ljudi.Masaza slepoocnica vrhovima prstiju,kao da pisete osmice,oslobodice vas ovog neprijatnog bola.Ukoliko ovo ne pomogne postoji akupunkturna tacka na dlanu,izmedju palca i kaziprsta,koju snazno pritisnete(ili kruzno masurate) nekoliko sekundi.

Sportska masaza tretira misice forsirane vezbama, u kojima je natalozena mlecna kiselina.

Sve vrste masaze oslobadjaju napetosti,bola,poboljsavaju cirkulaciju i pomazu oticanje toksina iz organizma kroz limfne puteve.Pokreti uve idu od periferije tela ka srcu,u pravcu kretanja kazaljke na satu.Da bi prsti lakse klizili po telu potrebno je upotrbljavati etericna ulja( ima ih raznih vrsta i namena).Ukoliko ih nemate adekvatna zamena bice bebi ulje ili masnije mleko za telo.Masaza blagotvorno deluje na organizam ljudi svih uzrasta.Preporucuje se bebama i starijim ljudima.

Naravno da je lepse kada imate nekog ko ce to uratidi za vas,ali moguc je i trtman samo masaza .Potrbna je cvrsta podloga,udoban ali ne mek polozaj.Pod ili veci kuhinjski sto , prekriven cebetom,prijatna atmosfera,topla prostorija i opustajuca muzika.Copyright BONI Drenik d.o.o 2003