Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Stres 06. 07. 2003.

Svaki trenutak čovekovog života karakteriše više-manje uravnotežen odnos izmedju njega i sredine, odnos čija stabilnost počiva na izvesnoj stalnosti spoljašnje sredine i “unutrašnjeg prostora” pojedinca. Ma koliko uravnotežen, ovaj odnos nije statičan već dinamičan, ali se njegove promene odigravaju u okviru očekivanog.

Tokom života, čovek se često suočava sa situacijama koje remete ravnotežu, koja biva obično vrlo brzo opet uspostavljena. Takve situacije zovemo “problemi” (“Imam problema”, “Pritisli su me problemi”). Medjutim, stresna situacija tako snažno poremeti ravnotežu, da čovek niti može da je uspostavi bez angažovanja dopunskih saznajnih (kognitivnih) i emocionalnih potencijala ličnosti, niti je u stanju da to učini za ono vreme koje mu je potrebno za rešavanje problema. Stresne situacije imaju ovakav efekat zato sto se javljaju iznenada (neočekivano), a i zato što su promene spoljašnje situacije velike, pa i drastične.
Dakle, stres je reakcija na odredjen doživljaj, odnosno reakcija na iskustvo odredjene situacije. Termin je anglosaksonskog porekla i slučajno ima sličnosti sa našim terminom “potres” i njegovim opštim značenjem. Definisan je ‘30-ih godina ovog veka, kao činilac ili grupa činilaca, koji izbacuju neki sistem iz funkcionalnog stanja, pa izazivaju naknadni napor da se unutrašnja ravnoteža povrati.
U stresne situacije ubrajale bi se, recimo, elementarne nepogode, kao što su zemljotresi i poplave, eksplozije većih razmera, zatim životne situacije koje su veoma bolne, kao što su ozbiljne i teške bolesti, gubitak članova porodice, voljene osobe, itd.
Za osobe pod stresom karakteristično je da su ili u apatično- zakočenom, ili u panično-uznemirenom stanju, koje, ne često, prati i izmenjena svest i mišljenje. Osim toga, javljaju se i telesna reagovanja, kao što su: znojenje ruku, gušenje, lupanje srca, pritisak u grudima, vrtoglavica, bolovi u zdravim delovima tela. Stresno stanje obično traje od nekoliko sati do dan ili dva.
Stručnjaci kao “prvu pomoć” preporučuju, naravno, uklanjanje osobe iz stresne situacije. Osim toga, uvek treba imati na umu da ma šta se dogodilo, treba zauzeti “aktivan stav”, tj. ne prepuštati se situaciji. Dakle, preporučuje se druženje u malim grupama, razgovori, humor, dosetke, vicevi, aktivan hobi....
Leka ima!Copyright BONI Drenik d.o.o 2003