Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Tom Ford odlazi 10. 03. 2004.
Posle godina vladavine kod Gučija i YSL-a, čertesetdvogodišnji modni kreator, Tom Ford, odlazi...

Četvrtog novembra 2003.godine, najava odlaska Toma Forda iz Gucci Group bila je pravi hladan tuš na modnom bojnom polju. Oslabljen lošim rezultatima, uzurpiran konfliktima moći sa klanom Pino, «wonder boy» je kapitulirao. Izdaleka gledano, izgledalo je da se ovom lepom Teksašaninu, bivšem đaku Parsons School of Design, koji je 1990.godine, kao stilista za konfekciju ušao na mala vrata kod Gučija, a pet godina kasnije postao njihov umetnički direktor-smeši beskonačna sjajna budućnost.
Kada se zaposlio u firmi Guči, ova čuvena italijanska marka bila je na niskim granama. Naslednici osnivača, Gučio Gučija, svađaju se oko zaovstavštine. Unuk Mauricija Gučija prodaje svoj deo nasledstva biznismenima sa Srednjeg istoka. Njegova žena Patricija naručuje muževljevo ubistvo i završava u zatvoru...
Za vreme ove vendete, Tom Ford i Domeniko De Sole, advokat italijansko-američkog porekla, uzimaju stvar u svoje ruke i veoma brzo postaju moćni u svetu mode. Tom redizajnira, sa ogromnim uspehom, odeću pedesetih godina. Njegove mokasine sa uzicom obožavaju šik tridesetogodišnjaci koji se dvoume oko nošenja patika, u tom trenutku must streatwear.

Godine liksuza
Tom Ford, izgledom plejboj-ležerno razdrljene košulje, crni blejzer i džins-širi oko sebe unutrašnju snagu koju ništa i niko ne može da pobije. Udvara se muškarcima, zavodi žene i-obratno!
1984: prva revija. Njegov smoking a la YSL, haljina-nakit na Halstonov (Roj Halston Frovik) nacin, uzburkali su devedesete koje su se zvale grunge. Tom Ford uvodi u modu godine luksuza. Inspirišu ga, sa velikim uspehom, magične noći u kultnoj njujorškoj diskoteci Studio 54 (čiji je enterijer uradio dizajner Filip Stark), minimalizam džet seta, šik hipici, naročito gradski porno. Menja ukus klasičnog muškog crnog odela. Za model prave žene uzima Katrin Danev i njenu ulogu u filmu Lepotica dana-buržujka i kurva u isto vreme. Tom čvrstom rukom vodi 173 butika Guči širom sveta. Sa njim su modni kreatori prešli sa statusa umetnika materijala na status umetničkog direktora.
Tom Ford noću spava samo tri sata, pravi je radoholik i kontrolše sve: žensku i mušku konfekciju, tašne, cipele, satove, mirise...Savršen dizajner ali i sjajan biznismen koji direktno utiče na strategiju firme Guči. Njegova globalna vizija mode pravi čuda. I zavist.

LVHM ili PPR
Zaposlivši Džona Galijana kod Diora a Marka Jakobsa kod Luja Vuitona, Bernar Arno, generalni direktor moćnog kartela LVHM(Louis Vuitton Moet Hennessy), fasciniran talentom mladog dizajnera i njegovom sposobnošću da primeni tehnike na masovno iracionalno modno tržište, pokušava da razbije kapital Guči-ja. Domeniko De Sole i Tom Ford, strahujući od gubitka svoje nezavisnosti, pozivaju u pomoć Fransoa Pinoa, gazde kartela PPR (Pinault-Printemps-La Redoute). Sledi neverovatna finansijska i sudska bitka, u kojoj ova dvojica 1999.godine izlaze kao pobednici. Pino im nudi novac i upravljanje najnovijeg luksuznog konglomerata Cucci Group. U njemu su Balensijaga, Aleksandar MakKvin, Stela MakKartni, Bottega Veneta, Serđo Rosi, Bušeron i...YSL. Ford nije odoleo ponudi. Uklanja Albera Elbaza koji je vodio mušku liniju, YSL odlazi u penziju januara 2000.godine...Kad nestane magija
Ford nije zasenio svojim novim idejama: prva sezona-kostimi sa pantalonama, omaž Beti Katru (muza YSL); druga sezona-ruski mantili iz sedamdesetih; treća sezona-košulje sa dezenom pantera (Katrin Danev). Sve je OK, ali nema magije. Odeća je svakako lepa, ali nedostaje francuski šik. Njegove, sve glamuroznije kolekcije, obraćaju se više glumicama koje hodaju oskarovskim crvenim tepihom, nego aktivnim ženama koje su ga ranije pratile u stopu.
Sedmog marta ove godine, dizajner, zvezda devedestih, predstavlja, u pariskom muzeju Roden, svoju zadnju kolekciju YSL. Šta dalje?
Ovaj bivši maneken sportskih reklama nikada nije krio da bi voleo da igra u nekom filmu. Takođe ga privlači skulptura.
Na pitanje da li će lansirati svoju marku, Tom kao i do sada, odgovara negativno. Priča se da će možda otkupiti Versaće...što klan Versaće živo demantuje. Neki misle da će preuzeti Armanija iza koga stoji Bernar Arno...Svašta se priča.
Jedna stvar je sigurna: sa Tomom Fordom-sve je moguće!Copyright BONI Drenik d.o.o 2003