Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
 SAMO OPUŠTENO!
 HRISTOS VOSKRES...
 BABUCINE PRIČE
 Online zvezda
 Nema dima
 FEST 2009
 KÜSTENDORF FILM...
 SLAVA NA DVORU
 Obama među Srbi...
 DECA IZ SRBIJE ...
 ŽAN POL GOLTIJE...
 KLARK KAO NOSTR...
 „Promovišemo na...
 ŠKART
 CASADEI
 ROMANTIKA NA SR...
 PRESTOLONASLEDN...
 FILMSKI FESTIVA...
 NOVINARI NA DVO...
 PESMA EVROVIZIJ...
 REVIJA LJUBAVI
 PRINCEZA KATARI...
 ВР&...
 U početku beše ...
 „Savremena umet...
 ANDRE MARLO
 Putnik kroz vre...
 Islandski umetn...
 LETNjA IZLOŽBA ...
 BAJKA O TUKARAM...
 Deseta godisnji...
 IZJAVA Nj. K. V...
 HOLANDSKI PLESN...
 PRIKUPLJENO 660...
 IGUANA NA BEOGR...
 Venčanje Džordž...
 FEC DOMINO
 KRALJEVSKO SLAV...
 Kraftverk nastu...
 Brus Vilis puni...
 Svetih Četrdese...
 Sretenje Gospod...
 Bogojavljenje
 Velika novogodi...
 Sveti Nikolaj Č...
 Vavedenje Presv...
 Оп&...
 Doprinos akadem...
 Oženio se Kostn...
 Sveže venčana
 Naj-događaj na ...
 Džepovi puni ka...
 Nobelovka - Sir...
 Pobedila Irska
 Rođendan
 Beograd, 03.10....
 PAL ZILERI PONO...
 Napred momci!
 Istina o Knezu ...
 Fashion week
 Raja i Maja
 Laza Kostić fon...
 Boni u Moskvi
 Atentat na Šira...
 LA TEQUILA MEXI...
 International S...
 Odlazak Pole Je...
 Dilan, čedo str...
 Ostavštine slav...
 Liberation
 Nobelovac za no...
 Spust niz Mont ...
 Osvežavanje ist...
 Hakeri provalil...
 Najzad veselo
 Predsednik i di...
 Bez starca nema...
 Al se danas dob...
 U humanitarnoj ...
 Irci u našoj kr...
 O čemu je ovde ...
 Britanci u Beog...
 Srećni dobitnic...
 Volite se ljudi
 Kraljevska bajk...
 Igraj za život
 [ Svi članci ... ]
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Sunce i zaštita! 06. 07. 2003.


Od svih stvari koje štetno utiču na vašu kožu, sunce je najopasnije. Njegovi UV zraci ne samo da stare kožu, već mogu izazvati i ozbiljne zdravstvene probleme. Kako je ozonski omotač oštećen, i njegova zaštitna uloga sve manja, na pojedinim delovima naše planete dolazi do jačeg sunčevog zračenja ili insolacije.

Kako je ozonski omotač oštećen, i njegova zaštitna uloga sve manja, na pojedinim delovima naše planete dolazi do jačeg sunčevog zračenja ili insolacije. Sunce emituje veliki spektar zraka, ali su posebno štetni ultravioletni (UVA, UVB i UVC) koji mogu biti kancerogeni. Takodje treba znati da sunce ima kumulativno dejstvo, što znači da se njegovo dejstvo vremenom taloži, i ako ta doza predje odredjenu granicu, postaje opasna. Naravno da ima i pozitivnog dejstva, jer zna se da se provitamin D koji se nalazi u koži, pod dejstvom sunčevih zraka pretvara u vitamin D koji je neophodan za rast, i ako ga nema dovoljno dolazi do rahitisa.
Medjutim, u svemu, pa i u sunčanju treba biti umeren. Sunce je posebno rizično za decu, jer deca imaju tanju kožu sa manje pigmenta, a posebno su osetljiva pegava deca svetlije puti i kose. Budite pažljivi i kada je oblačno, jer ultraljubičasti zraci prodiru kroz oblake, pa možete izgoreti a da to i ne osetite.
Možda mislite da ste u vodi zaštićeni? Onda ste u velikoj zabludi jer se sunčevi zraci prelamaju i prolaze čak i kroz vodu. Ono što treba takodje imati na umu je da se sunčevi zraci odbijaju od površine vode, snega, izloga, i tako pojačavaju svoje dejstvo, stoga je zaštita kože veoma bitna stvar, bez obzira na stanje vaše kože, ili eventualnu starost.

Zbog veoma štetnog dejstva, sunce je najbolje izbegavati u periodu izmedju 11 i 17 časova, medjutim, kako niko od nas ne može svoje obaveze da podredi sunčanim intervalima, najbolje je u svakodnevnoj zaštiti koristiti kreme sa potpunom zaštitom (od UVA zraka, koji izazivaju starenje kože, i od UVB zraka, koji izazivaju opekotine i rak kože), a u današnje vreme možete koristiti i šminku koja sadrži odgovarajući zaštitni faktor.
Naime, ako vam je inače potrebno 15 minuta da pocrvenite, krema sa zaštitnim faktorom 20, omogućiće vam da na suncu ostanete čitavih 5 sati da bi se to desilo. Ukoliko ste na moru ili često boravite u vodi, koristite vodootporne kreme, čime bi vaše telo bilo zaštićeno 40 i više minuta u vodi, ili nakon kupanja ponovo nanesite zaštitnu kremu. Leti je koža uvek žedna, jer joj topao vazduh, sunce i vetar oduzimaju rezerve vode, što dovodi do dehidracije, zatezanja kože i veoma neprijatnog osećaja. Ovo se može izbeći ukoliko tokom dana pijete dosta tečnosti, a možete početi već ujutru, tako što ćete na prazan stomak popiti čašu vode ili soka, a do večeri još najmanje dva litra. Ako ste ipak bili previše izloženi, nakon sunčanja nanesite na kožu hidrantnu kremu, ili posebne kreme koje sadrže dosta aloe vera, što će vašoj koži pomoći da se rehidrira i brzo povrati svežinu .

Ono što vas još može zadesiti jeste i alergija na sunce koju ćete lako prepoznati po crvenom osipu na koži, i neugodnom peckanju, obično u području dekoltea, ili ruku, jer su ti delovi najviše izloženi suncu. Možda ovu pojavu ne možete izbeći, ukoliko ne želite da se klonite sunca, ali je svakako možete ublažiti zdravom ishranom sa mnogo voća i povrća, jer sadrže dosta vitamina, a osim toga dobro je preventivno piti i šumeći kalcijum.

Nakon svega ovoga, nemojte se uplašiti, sunce i dalje ima svojih dobrih strana, koje treba iskoristiti, ali ne po svaku cenu.
Sunčajte se, ali nikako izmedju 11 i 17 časova, jer je tada sunce najjače, obavezno koristite kreme i losione za zaštitu od sunca, a možete ih upotpuniti i kremama koje se koriste nakon sunčanja da bi ublažili negativno dejstvo sunčevih zraka, nosite šešire, široku, ležernu odeću, i na kraju, što


je najbitnije, pijte što više tečnosti, pa i onda kada niste žedni, jer je žedj znak da ste već zakasnili.Copyright BONI Drenik d.o.o 2003