Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Hormoni i šta sa njima... 06. 07. 2003.

Hormoni su sokovi (hemijska jedinjenja) koje luče žlezde sa unutrašnjim lučenjem usmeravajući ih direktno u krv, odakle regulišu procese prometa materija, rast, razvoj, razmnožavanje i ponašanje.Polni hormoni stvaraju se u polnim zlezdama i imaju veoma veliku ulogu u telesnom i psihičkom razvoju jedinki. Kod žena se polni hormoni luče u jajnicima, i to hormon ženstvenosti (estrogen) i hormon žutog tela (progesteron).
Naime, prvog dana ciklusa nivo estrogena je veoma nizak. Nakon menstruacije, uporedo sa sazrevanjem jajasca u jajnicima, i nivo estrogena se povecava, da bi svoj maximum dostigao oko sredine ciklusa kada zrelo jajasce biva izbaceno iz jajnika (ovulacija). Na mestu izbacenog jajasca stvara se zuto telo koje sada proizvodi drugi hormon – progesteron. On ima zadatak da spremi matericu za prihvat oplodjenog jajasca, tako da sluzokoza materice postaje deblja i puna hranljivih materija neophodnih za razvoj embriona.
U ovom periodu nivo estrogena naglo opada, sto izaziva kod zene citav niz neprijatnih simptoma poznatih pod nazivom PMS. Ako zrelo jajasce nije oplodjeno, zuto telo postoji u jajniku najvise 12 dana, a zatim propada i prestaje da proizvodi estrogen i progesteron. Bez ovih hormona i sluzokoza materice pocinje da propada, ona se smezurava, odvaja od zidova materice i ljusti, sto izaziva kravarenje (menstruaciju), odnosno novi ciklus.Copyright BONI Drenik d.o.o 2003