Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Renesansa Kristine O 17. 02. 2004.
Kristina O…Upravo tako je Džon-Pol Papanikolau nazvao jahtu koju je kupio pre nekoliko godina. Samo jedno dodato slovo osnovnom imenu. Jer, brod nikada dva puta ne ide na krštenje. Naročito kada je u pitanju legenda.

Jahtu Kristina grčki brodovlasnik Aristotel Onazis kupio je davne 1954.godine i ona je do njegove smrti 1975.godine bila simbol njegovog života, moći i ljubavi. Sa nje je vukao konce svojih poslova, upravljao brodskom armadom i naftnim kompanijama. Jahta je zavela opersku divu Mariju Kalas i ona se ludo zaljubila u Arija. Na njoj je Onazis zavodio najslavniju udovicu sveta, Žaklinu Kenedi i uspeo je da se oženi njome. Tu je njegova ćerka Kristina, po kojoj jahta nosi ime, proživela svoje usamljeno zlatno detinjstvo i mladost. Bele palube ovog broda gazile su najpoznatije osobe sveta. Od princa od Monaka i njevoe princeze Gracije, u vreme kada je Monako bio Onazisova omiljena luka, preko glumica Grete Garbo, Elizabet Tejlor, Vinstona Čerčila, engleskog političara, do kralja Faruka i celog džet seta pedesetih i šezdesetih godina.
Tri godine posle smrti Aristotela Onazisa, njegova kćerka Kristina poklonila je jahtu tadašnjoj grčkoj vladi…Glamur je zauvek nestao…Tokom godina jahta plutala je napuštena u pirejskoj luci. Kada je Džon-Pol Papanikolau kupio jahtu bila je prava ruina. Bilo je potrebno tri godine i pedeset miliona dolara da se Kristina pojavi u novom ruhu. Ali, to više nija ona stara jahta. Gledana iz daljine, ona ima istu siluetu, vrlo jednostavnu: poznato je da je Onazis kupio ovu fregatu, koja je konstruisana 1943.godine, od kanadske mornarice. Odatle i njen masivni izgled. Duga je više od sto metara i teži 1 600 tona. U trenutku kupovine Onazis je uložio četiri miliona dolara da bi je pretvorio u brod za uživanje. Cena enterijera bila je na visini budžeta kao i sama adaptacija.

34 ČLANOVA POSADE NA 36 GOSTIJU!
Danas je Kristina O u potpunosti obnovljena. Pazilo se da enterijer ostane u duhu Aristotela Onazisa. Još uvek se može videti trag njegovog ukusa i…humora, na primer, poznate barske stolice presvučene specijalnom kožom. “Koža je sa mošnica kita!”, voleo je da zaprepašćuje svoje goste. Drugi kuriozitet je kamin obložen poludragim kamenom lapis lazuli. Renoar na zidu salona. Na prednjem mostu, još uvek funkcioniše čuveni bazen, sav u mozaiku inspirisanim palatom iz Knososa na Kritu. Funkcioniše onako kako ga je Onazizis i zamislio: po potrebi se pretvara u podijum za ples.
Ostatak prostora preuređen je u modernom stilu. Osamnaest velikih kabina, tri salona dostojna velikih palata sveta, biblioteka, trpezarija koja može da primi četrdeset osoba, sportska sala, gigantski džakuzi i klima uređaji koji u ove prostore svakih pet minuta ubacuju svež i pročišćen vazduh..Ne računajući Onazisov apartman od 220 m2, 34 članova posade spremnih da udovolje putniku svaku njegovu želju.
34 članova posade na 36 putnika! Uostalom, što da ne, kada za jednu noć plaćaju osam i po hiljada dolara. Jer, znajte, jahta se iznajmljuje. Džon-Pol Papanikolau nije njen jedini vlasnik. Turistička agencija Tauck World Discovery je njegov partner i oni zajedno pozivaju obične smrtnike da udju u legendu.
Možete zamišljati da ste Marija Kalas ili Džeki O. Obavezne su crne naočare. Ako želite povedite svoje društvo, možete na duže vreme iznajmiti Kristinu O a destinaciju tada birate sami. Pripremite 70 hiljada dolara za jedan dan. Grupa od 35 putnika-2 000 dolara po glavi. Ukoliko se žurite, na jahtu možete stići helikopterom jer jahta ima sopstveni heliodrom.
Zašto onda oklevati?


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003