Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Kineski zid sve kraći 28. 01. 2004.
Kineski zid je sve kraći, a turizam i razvoj uzimaju danak jednom od najpoznatijih svetskih
spomenika, javile su svetske agencije, pozivajući se na kineske državne medije. "Sada postoji samo trećina od 6.350 kilometara zida, a preostali delovi otpadaju", javila je agencija Sinhua, pozivajući se na izveštaj eksperata.

Izgradnja Kineskog zida započeta je 221. godine pre nove ere, za vreme vladavine dinastije Čin, kao zemljana struktura za zaštitu od osvajača. Većina velikih kamenih blokova koji se mogu videti duž zida na severu Kine postavljena je za vreme vladavine dinastije Ming (1368-1644). Neki delovi zida, koji se prostire od obale istočno od Pekinga do severozapadne provincije Gansu, restaurirani su od dolaska Komunisticcke partije na vlast, 1949. godine.
Kineski zid je od 1987. na listi svetskog nasleđa, a zakonom je zabranjeno odnošenje njegovih delova. Ipak, delovi zida nestajali su u više navrata, a poljoprivrednici, koji ne znaju za postojanje zakona o zaštiti tog spomenika, iskoristili su njegove cigle za izgradnju svojih kuća, pa čak i obora.

U novembru, eksperti su pronašli pukotini dugu 14 metara u delu zida starom 600 godina, u severnoj provinciji Hebei. Stare cigle sklonjene su sa strane i zamenjene cementnim zidom. Počinilac, kažnjen sa 100.000 juana (12.080 dolara), branio se time da je želeo da zaštiti zid od propadanja. "Neodgovarajuće opravke jedan su od načina uništenja zida”, rekao je generalni sekretar Udruenja Kineskog zida Dong Jaohuej.

Broj posetilaca - deset miliona godišnje - takodje doprinosi oštećenju zida, rekao je Dong i pozvao turističke vlasti da "uspostave ravnotežu između razvoja i zaštite".


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003