Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 HOTEL KRALJEVA 23. 01. 2004.
Okrenut prema parku Tiljeri, sa najelegantnijim trgom u Parizu, Vandom, iza leđa i trgom Konkord sa desne i muzejom Luvr sa leve strane, hotel Meris predstavlja internacionalni centar koji svojom elegancijom i danas, posle skoro 200 godina od svog rođenja, prima pod svoje okrilje zaljubljenike u lepotu i raskoš francuske istorije i unutrašnje arhitekture.
Ogisten Meris, upravnik poštanske postaje u Kaleu, malom mestu na severnoj obali Francuske, nije predvideo tunel ispod mora između Francuske i Engleske, ali je još sredinom XVIII veka shvatio da će engleski turisti navikli na udobnost i komfor, tražiti iste uslove kada stignu u Pariz. Put od postaje u Kaleu do Pariza trajao je 36 sati. Preduzimljivi Meris otvorio je 1817.godien drugu postaju u Parizu i nazavo je po sebi-Meurice. Kako se u njoj godinama isključivo govorio engleski jezik, postaja je dobila nadimak City of London.
Sredinom XIX veka hotel je, posetom engleske kraljice Viktorije, dobio na prestižu pa je evropska aristokratija odmah «okupirala» hotel koji je krajem istog veka postao stub oko koga su se skupljale krunisane glave Evrope.Tokom adaptacije 1905. radnici su usvojili psa lutalicu-hrta i on je postao maskota hotela. Kasnije je dodat još jedan hrt formirajući amblem hotela. Jedan od prvih gostiju koji je ušao u hotel posle adaptacije bio je španski kralj Alfonso XIII. Obično je odsedao u apartmanu 106-108 donoseći sopstveni nameštaj. Kralj Nikola Crnogorski, princ od Velsa, engleski kralj Džordž VI, sultan od Zanzibara, maharadža od Đajpura, Velika ruska Vojvotkinja, samo su deo gostiju koji su gazili debelim tepisima Merisa te je tako dobio nadimak Hotel kraljeva.
Stil
Retko ko je mogao odoleti lepoti enterijera. Pikaso i njegova žena Olga Koklova izabrali su Meris da u njemu proslave svoje venčanje. Kada je Alfons XIII bio zbačen sa španskog prestola, utočište je našao, zajedno sa celom kraljevskom porodicom, u Merisu. Kada je pod pritiskom austro-ugarskih trupa napustio Crnu Goru, kralj Nikola se takođe smestio u hotelu Meris.
Kasnije su kroz elegantan hol hotela prolazili američki predsednik Frenklin Delano Ruzvelt, vojvode od Kenta, Jorka i Marlboroa, baroni Rotšild, vladaoci Belgije, Bugarske, Danske, Grčke, Irana, Srbije, Jordana, Rumunije, Rusije i Tajlanda.
Danas je vlasnik hotela Meris sultan od Bruneja.

Tokom II svetskog rata hotel su okupirali Nemci. Oni su sačekivali goste i odgovarali na telefonske pozive. Pred sam njihov dolazak osoblje je sakrilo vinski podrum i čuvalo ga do kraja rata. General Ditrih Koltic je stanovao u sobi 213. Ovaj general je ušao u istoriju Francuske kao čovek koji je odbio da digne sve spomenike Pariza u vazduh. Posle rata, u Meris su ušle anglo-američke snage čiji je posao bio da traže mrtve i ranjene.
Najzad, 1947. godine preduzeta je nova adaptacija koja je povratila staru klijentelu.
Enterijer
Hotel ima 160 soba, 35 apartmana, Zimsku baštu, restoran Le Meurice, bar Fontenblo i Espace Bien Etre sa saunom, fitnes programom i svim mogućim pogodnostima za telo. Čuvena je njihova «vinoterapija»-Les Sources de Caudale-Kodalijin izvor(vino Bordo). U terapiji se potrebljava ekstrakt zgnječenog zrna grožđa za koji kažu da je efikasniji 10 000 puta od vitamina E.
U ulaznom holu kamen, zeleni mermer, visoki stubovi koji goste uvode u svoj tihi i lep svet. Pored recepcije dva mala salona sa pogledom na park Tiljeri. Zimski vrt, pravi mali biljur Art Nuvoa sa svojom zasvođenom zastakljenom tavanicom, najimpresivniji je prostor hotela. Palme i bogate zelene biljke (70 vrsti egzotičnog cveća, uključujući i 20 vrsta orhideja) šušte uz tihu muziku, nadvijajući sa nad niske stolove, fotelje presvučene svetlim materijalom, a sve u duhu i atmosferi vremena carice Evgenije, žene Napoleona III. Na stolovima srebro i porcelan iz Sevra. Zidovi su plavi i žuti, a pod od mozaika sa izvedenim grmovima lovora.
Preko puta Zimske bašte, bar Fontenblo, taman kao noć: kombinacija tamnog drveta i meke kože ispod tavanice na kojoj je nacrtano noćno nebo daje osećaj sigurnosti i zaštićenosti. Specifičnost bara: u njemu možete dobiti, što je nezamislivo u Parizu, ČAŠU Dom Perinjona! Sladokusci takođe mogu dobiti Tarragone Millesimee, piće monaha iz Šartra.
Najzad, salon Pompadur. Ogromna slika najomiljenije ljubavnice kralja Luja XV, istaknuta je iznad velikog kamina načinjenog u mermeru i bronzi. Ovaj prostor je očigledno osmišljen u duhu Versajskog dvorca. Zidovi su obloženi drvetom i pozlaćeni.

Svaki sprat ima svoj stil. Prvi je namešten u stilu Luja XVI: bela i zlatna boja, parket Versaj, stari nameštaj, kamini, kreveti sa baldahinom a la Polonaise, slike...
Drugi i treći sprat odgovaraju poslovnoj klijenteli sa svedenim i praktičnim linijama nameštaja. Krilo Kastiljone na trećem spratu u stilu je Ampir, aluzija na Napoleona čiji je dvorac jednom stajao prekoputa hotela...
Na četvrom i petom spratu sobe su nameštene u stilu Luja XVI sa floralnim motivima i podsećaju na Mali Trijanon u Versaju. Na šestom spratu-pariski stil, tapeti sa cvetnim motivima na zidovima.
U svim sobama lepi gipsani radovi, ornamenti, boje u nekoliko nijansi; na tavanicama crteži neba, frizovi bojeni rukom na starinski način. Upotrebljeno je 170 različitih vrsta materijala velikih tekstilnih kuća iz Italije i Francuske-Rubeli, Koloni, Nobilis...

Zvezda lepotica
Apartman La belle Etoile izdvaja se svojom elegancijom, površinom i mestom. To je apartman veličine 250m2. Nalazi se na poslednjem, sedmom spratu hotela i ima terasu od 400m2! Sa panoramom od 360 stoji rame uz rame sa Ajfelovom kulom, Trijumfalnom kapijom, kulom Monparnas...Gost za jednu noć provedenu u ovom apartmanu plaća 2 800 evra, bez doručka! Plaća za sobu, kupatilo od belog mermera sa pogledom na dve strane Pariza, radnom sobom, trpezarijom, dečjom sobom koja se nalazi na petom spratu i do koje se dolazi privatnim stepeništem i prostorijom za batlera koji je na usluzi 24 sata. Enterijer je urađen u staklu, čeliku; iznad je pocinkovan krov. Stakla na prozorima su reflektujuća čime je osigurana potpuna privatnost (mada je teško zamisliti da vas neko sa sedmog sprata posmatra kada unaokolo nema nijedne zgrade iste visine, osim ako nije dobio dozvolu da leti helikopterom!).

Na prvom spratu se nalaze dva predsednička apartmana čiji prozori gledaju na park Tiljeri. Oba su uređena u stilu Luja XVI. Jedan je kraljevsko plave i zlatne boje, druga roze i krem. Samo 2 600 evra za noć! Jedan apartman ima tri sobe okrenute parku i šest koje gledaju na unutrašnje dvorište (od 20 do 50m2). Svaki od Apartmana zahvata površinu od oko 500m2. i imaju po dva salona površine od 200m2.

Ako vas put nanese u Pariz, ako niste umorni od šetnje Luvrom, pređite preko ulice i uđite u hotel Meurice, 223, ulica Rivoli. Uđite u Zimsku baštu, poručite kafu i zamolite da vam poklone pepeljaru. Čist porcelan iz Sevra. Dobićete je sigurno!
(za KUCA stil
Jelena Kaličanin)


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003