Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 MARIA JOAO 15. 01. 2004.
Sava centar – 27.1.2004. u 20 h

Maria Joao Monteiro Grancha rođena je 1956.godine u Lisabonu.Kao devojčica nije razmišljala o tome da će jednog dana postati pevačica. Energična Maria je, kao tinejdžer, trenirala aikido i plivanje, kako bi utrošila višak energije koji je posedovala. Njena strast za sportom započela je kada je imala 17 godina.Do tada je, zbog lošeg vladanja, bila izbačena iz 5 različitih škola.Postala je vlasnik crnog pojasa u aikidu,kao i instruktor plivanja.U 27-oj godini spremala se da postane spasilac, ali je, odjednom, shvatila da ima potencijala za profesionalnu pevačku karijeru.
Kada se zatvorila gimnazija u kojoj je bila učitelj plivanja, prijatelj joj je predložio da se prijavi na audiciju za jazz školu Hot Club. Iako nije znala ništa o džezu, Maria se, iz čiste radoznalosti, prijavila. Audicija je bila uspešna i Maria je počela da uči pevanje.
Već 1983. godine napredak je bio očigledan. Pevala je pesme koje su izvodile Billie Holiday, Elis Regina, Ella Fitzgerald i Betty Carter.
Uskoro je počela da nastupa sa sopstvenim bendom. Debitovala je na otvaranju jednog restorana u Lisabonu, kada je zaboravila tekstove, te je bila prinuđena da improvizuje. Nastup je bio izuzetno uspešan i time je otpočela njena karijera.Pre no što je krenula u solističke projekte, snimila je album sa Jorge Palmom.
1984.postala je promoter džez emisije na televiziji Portugala, što joj je donelo nagradu «Otkriće godine «. 1985.nastupala je na Cascais džez festivalu.
Nakon ovih nastupa, snimila je prve albume i otišla na turneju po Nemačkoj ( jedan od koncerata u okviru ove turneje je prenošen na radiju i televiziji ). Osvojila je prvu nagradu na džez festivalu u San Sebastijanu, završila evropsku turneju, primila nagradu « Nova gente « za najbolju umetnicu godine, i, snimila svoj treći album–«Conversa« (1986) . Iste godine,džez pijanista Aki Takase predložio joj je saradnju, što je ona i prihvatila.Sledećih pet godina, njih dvoje imali su redovne evropske turneje. Na nastupima ih je često pratio i basista Niels Henning Orsted-Pedersen. Izdali su dva live albuma « Looking for love « i « Alice «, koji su snimljeni na festivalima u Leverkuzenu
(1987.) i Nirnbergu ( 1990). Kada je dobila sina, Joao Carlosa, Maria je rešila da se bavi drugim projektima i da radi sa drugim ljudima.
1991. objavila je album «Sol « sa grupom Cal Viva. Na ovom albumu, u kome je spojen džez sa tradicionalnom portugalskom muzikom, radili su Jose Peixoto,Carlos Bica i Mario Laginha. Sledila je turneja sa grupom Cal Viva.
1992. godina obeležena je radom sa Lauren Newton, Bobo Stensonom i Cristof Lauerom.
1994. potpisala je ugovor sa poznatom izdavačkom kućom Verve. Iste godine objavljuje još jedan sjajan album «Dancas«. Mario Laginha, njen verni i dugogodišnji saradnik je pratio i na ovom albumu.1995. godine gostovala je na albumu Antonia Vargasa.
Dve godine nakon albuma « Dancas «, objavila je, drugi po redu album za izdavačku kuću Verve, pod nazivom «Fabula», a na njemu su gostovali Ralph Towner, Dino Saluzzi, Manu Katche i Mario Laginha.
1998.Maria Joao i Mario Laginha objavili su album « Cor «, povodom 500 godina dolaska portugalskog moreplovca Vaska de Game u Indiju. Album je inspirisan i posvećen kulturama Indije i Mozambika ( Maria Joao je poreklom iz Mozambika ).
Na albumu su učestvovali indijski perkusionista Trilok Gurtu i gitarista Wolfgang Muthspiel. Nastupili su na seriji koncerata u okviru manifestacije Expo98 održane u Lisabonu. Ovi nastupi su, i od strane publike i kritike, odlično prihvaćeni.
1999.objavili su album « Lobos,Raposas e Coiotes « koji su snimili sa Hanoverskom filharmonijom. Ovo se smatra njihovim najuspešnijim ostvarenjem.
2000. godine,objavila je album « Chorinho Feliz « posvećen godišnjici - 500 godina od otkrića Brazila.Na albumu su učestvovali Gilberto Gil, Helge Norbakken, Toninho Ferragutti i Nico Assumpcao.
2001. Maria Joao, Mario Laginha,Helge Norbakken i Toninho Ferragutti, oformili su kvartet Mumadji ( mumadji znači portugalsko-evropski,na xangana jeziku,jeziku koji potiče iz Mozambika ).Grupa je ubrzo objavila live album.

Izvodi iz štampe i kritika:

“Jazz muzičari koji su se odlučili na svoj način obraditi pop glazbu, nisu više rariteti. Zasigurno su oni retki koji se nisu osramotili čineći tako nešto. No nabrojati ih se može na prste jedne ruke koji su to tako veličanstveno napravili i realizirali kao Maria Joao i Mario Laginha na njihovom najnovijem CD-u Under Covers.“

“Maria Joao i pijanist Mario Laginha iz Lisabona bili su svesni svih zamki tog posla, kao i postavljenih granica svojih mogućnosti i tome pristupili veoma ozbiljno. Sastavljanje programa na CD-u Under Covers dokazuje svu ozbiljnost pristupa internacionalnim klasičarima od U2-a, Toma Waitsa, Beatlesa, Jonnyja Mitchella, Stinga, Dave Matthews Banda, Stiviea Wondera, Beach Boysa, Alejandra Sanza ali i brazilskih umjetnika Toma Jobima, Gaetana Velosa, Miltona Nascimenta te Lenina. Program je sam po sebi začuđujući i dovoljan, ali što je to dvoje Portugalaca napravilo, to je jednom rečju FASCINANTNO.”

”Portugalsko-mozambijsku umetnicu koja je svojom glasovnom akrobacijom već mnogo puta probila sve granice mogućeg, nismo dosad nikada doživeli tako zadovoljno, naprosto opuštajuće. U njenoj razigranosti te dečjom koketnom intonacijom, podseća ponekad zapanjujuće slično na islandsku pop-ekscentričnu zvezdu Björk i to u njenim najsvetlijim trenucima.“DISKOGRAFIJA

1983 - Quinteto de Maria João - RT
1985 - Cem Caminhos - RT
1986 - Conversa - RT
1987 - Maria João, Aki Takase - Enja
1990 - Alice - Enja Records
1991 - Sol - Enja Records
1995 - Danças - Verve Polygram
1996 - Fábula - Verve Polygram
1998 - Cor - Verve Polygram
1999- Lobos,Raposas e Coiotes
2000 – Chorinho feliz
2001 – Mumadji – live
2003 – Under covers


internet adresa : mariajoao.oninet


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003