Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Sex je lična karta! 06. 07. 2003.


Da li smo živi, i koliko? A koliko, opet, seks, i isključivo seks, utiče
na stepen života koji pulsira u nama?…

Prošetali smo se strogim centrom Beograda i porazgovarali sa ljudima koji bi, po izvesnim kriterijumima, trebalo da imaju nešto o seksu da kažu. Evo beležaka...
Pred četrdeset osmoro Beogra]ana, ili šetača beogradskim ulicama, istupili smo sa istim, šturim pitanjem, kojem je morala da prethodi uljudna, zavodljiva uvertira: Šta je seks?
Izabranike(ce) uspešno smo iskombinovali: među licima iz kojih je istisnut nekakav odgovor našle su se 24 ženske i 24 muške osobe, starosnog dijapazona od 19 do 46 godina. Zašto je baš taj "uzorak" uzet, pitaće se, ne zalazeći dublje u podatke, oni stariji. Neka razmisle, pa neće zameriti. Oni koji su, dobivši pitanje, na ovaj ili onaj način oćutali, neka razmisle posebno.

Lična karta


- Seks je lična karta. Prvo je to. Posle je, da se izrazim u istom fazonu, pasoš. A kasnije, verovatno, neka još važnija legitimacija. Uostalom, svako stigne dokle mu je suđeno - kaže 27-godišnja beogradska studentkinja, rodom iz Užica. Ona napominje da je ljubav vodila "samo sa momcima koje je volela". A njih, sudeći po iskamčenom detalju, nije bilo više od petorice.
- Kakav je ovo kreten - kaže drugarica drugarici dok ih presrećem na Terazijama usporeno pitanje ubacujući u tuđu ubrzanost. A onda, ipak, zastaju. "Šta će ti takva pitanja? Ako toga nemaš u životu, baviš se njim 24 sata dnevno", kaže farbana crnokosa, predstavljajući se kao rođena 21-godišnja Beograđanka.
"Seks? To je ono čega bismo bili svesni da ne moramo da budemo svesni samo onoga što sa tim nema veze", kaže 39-godišnji profesor informatike. "Izgleda da se to meni samo nešto čini, ali reklo bi se da je poslednjih godina sve nekako zagađeno. Kao da je neko ozbiljno poradio na tome da normalnom čoveku ogadi seks", dodaje on.
- Šta ti je, bre? Jesi ti neki peder? - neki minut kasnije dobacuje njegov, otprilike, vršnjak, dok žuri niz Sremsku ulicu.


Čak šest naših sagovornica, prilično upornih u zadržavanju reči, koje smo predano izvlačili mentalnim kleštima, složilo se sa insinuacijom da je ljubav - čarolija. "Ne dešava se ljubav tek tako. Ima srećnika koji je tek tako dobiju, pa ne umeju da je cene, a ima i onih koji ne umeju da je cene, a na kraju je ipak dobiju", veli 40-godišnja "radnica u prosveti", koja u potonjem razgovoru sama nagoveštava da se bavi higijenom u jednoj osnovnoj školi.


Deca u obdaništu


"Nemojte, molim vas", u trčećem hodu uzvraća "zanesena" tridesetpetogodišnjakinja, upadljivo atraktivno odevena za majku koja je maločas ostavila decu u obdaništu.
Da se nemili anketarski posao nekim manguplukom razvedri, potrudio se dvadesetogodišnji prolaznik sa klasičnom zimskom kapom na očigledno izbrijanoj glavi:
- Volim seks. O seksu stalno razmišljam. Čini mi se da bi svet mogao samo seksom da se bavi a da se, bar na prvi pogled, uopšte ne izmeni - kaže mladić.
- Krupno pitanje - primetio je gospodin od svojih 46 godina, zaustavljen na početku Knez-Mihailove. - Deca to treba da rade, ali ne baš ovako... U svakom slučaju, rekao bih da i mi nismo naročito merodavna generacija da njima sudimo za te "prekršaje" – dodao je ovaj otac jedne 22-godišnjakinje i jednog maturanta.
Četrdesetdvogodišnji "službenik", koji precizira da radi "tu u jednoj banci", blizu je mišljenja svog prethodnika. "Droge su bile od presudnog uticaja na razvoj seksualnosti. Nije to samo sada, bilo je tako i pre deset-petnaest godina. Gledamo epilog predstave za koju nam se sada čini da smo je režirali, ili da smo barem u njoj mogli da budemo asistenti reditelja. Čudimo se kao da sve ovo, svu tu razuzdanost i debakl morala nismo i zaslužili.
- E, brate, koji ti je? Pa je l' vidiš ti kol'ko je sati! E, deset ujutro! Seks? Od toga mi je pun... - jedva se zaustavivši viče devetnaestogodišnji brucoš, koji je - kako docnije sam primećuje - "brucoš tek reda radi, da matori ne polude". Ima, ipak, strpljenja: - Ti si, izgleda, pao s kruške? Vanzemaljac? Danas, brate, ribu nađeš lakše nego 'leba. Gde ti živiš?Copyright BONI Drenik d.o.o 2003