Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 "Zasto monarhija" 01. 09. 2004.
Na javnoj  tribini “Zašto monarhija?", održanoj u sredu, 24. decembra, u prepunom amfiteatru Mašinskog fakulteta u Beogradu, pred više stotina studenata Beogradskog univerziteta, besedio je član Krunskog saveta akademik Matija Bećković.
“Često se čuje da nam monarhija ne treba i zato što je ona danas u evropskim kraljevinama samo simbol trajanja i jedinstva, časti i dostojanstva.
 
Malo li je da i Srbija ima takav simbol i nije li žalosno da ga nema kad ga već ima! Može se reći da i je ova zastava samo krpa i himna samo melodija, grb džidža-bidža, a kruna značka – ali Srbija koja nema ništa od svega toga samo je gola dolina bez svetinje i zakona.
Kraljevina Srbija je samo ime za jedan veliki projekat moralne, duhovne, kulturne, ekonomske obnove i društvenog preporoda. Na koricama tog projekta kruna stoji  kao znamenje verodostojnosti srpske države. Dokaz da ima svoje originalne isprave i da se zove onako kako je krštena” – rekao je Matija Bećković u svojoj besedi.
 
“Pitanje ko je kralj rešeno je Prestolonaslednikovim rodjenjem. Prestolonaslednik je bela pčela Karađorđeva. Čukunded mu je bio vožd, pradeda oslobodilac, deda ujedinitelj, otac izgnanik, a on bi valjalo da bude Pomiritelj.
On nije ni četnik ni partizan.
 
Dokaz da je završen gradjanski rat i da smo se zdravi i živi vratili sa mnogih stranputica – i pojavili pred svetom sa svojim imenom i obrazom” – dokazuje u svojoj besedi akademik Bećković.
“Obično se kaže da Srbija nije bila republika nikad, sem pod komunistima. Ali ne bi bilo pogrešio ni onaj ko bi rekao da nije bila republika ni pod komunistima! I pod komunistima Srbija je bila monarhija, ali apsolutna, sa apsolutnim monarhom koji je svu vlast držao gvozdenom šakom. Takvih monarhija i nije bilo među evroskim kraljevinama, ali je bilo među socijalističkim despotijama. Istina, monarh je bio lažan, ali je njegova tiranija bila prava. I danas nije reč o tome da se uspostavi apolutna monarhija sa lažnim monarhom - nego ustavna parlamentarna monarhija po ugledu današnjih evropskih kraljevina i meri našeg vremena” – rekao je Matija Bećković studentima okupljenim u najvećem amfitetaru Mašinskog fakulteta.
 
Tribinu "Zasto monarhija?", u okviru ciklusa “Dva veka državnosti Srbije” organizovalo je udruženje Srpski sabor "Dveri", na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.
 
Učesnici tribine su i dekan Mašinskog fakulteta dr Miloš Nedeljković, glumac Danilo Lazović i pevač Ljuba Manasijević.


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003