Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Simbolizam u arhitekturi 26. 12. 2003.

Crkvu u Roslinu u Škotskoj podigao je 1446.godine Ser Viljem Sent Kler, treći i poslednji princ od Orknija. Po njegovoj smrti 1484. sahranjen je u nezavršenoj crkvi, a veća zgrada koju je planirao da podigne nije nikada završena.
U ovoj crkvi se nalazi čuveni «Učenikov stub». Na arhitravu iznad njega uklesana su slova na latiskom jeziku: Vino je jako, Kralj još jači, žene su jače ali istina pobeđuje sve.
Legenda kaže da Veliki majstor slobodnog zidarstva nije bio u stanju da završi svoj rad na stubu i zbog toga je otišao u Rim da primi nova uputstva. Po povratku u Roslin zatekao je završen stub. U svom besu Veliki majstor je ubio učenika koji ga je završio i od tada se taj stub naziva «učenikov stub».
Centralni luster koji se nalazi na istočnoj strani crkve nosi Vitlejemsku zvezdu, skulpture Device i deteta i Istočne kraljeve koji su vezani za legendu o rođenju Hrista. Tu je i ljiljan, simbol cveća iris i jorgovana koji takođe predstavljaju simbol Device Marije.
Na tri stuba, koji su simbol tri stepena plave masonerije, koji stoje između istočnog krila i istočnog dela crkve stoji hor trinaest anđela sa muzičkim instrumentima koji su simboli Božjih hostiju.
Na preseku krovnih rebara na severnoj i južnoj strani crkve predstavljeni su razni poslovi ljudi i vezani su za «Ples smrti» Na ostalim stubovima vidi se Isak na oltaru kako drži ovna za rogove, Avram koji gleda u pravcu svog sina, Samson koji ubija Filistince, David kako ubija lava, Raspeće. Takođe su zanimljive masonske oznake na pojedinačnim kamenovima. Kamen na lučnom krovu dekorisan je uglomerom sa petokrakom zvezdom, ružama i golubicom sa maslinovom grančicom. U podnožje «učenikovog stuba» nalaze se osam zmajeva iz čijih usta suče vino koje se raspršava oko stuba. Direktno iznad učenikove glave nalazi se lice Ser Viljema Sent Sira, graditelja crkve. Na sokli leve strane vidi se amblem koji se vezuje za Svetog Jovana. Zajedno sa zvezdama na krovu simbolizuje hodočasnički put u Santjago de Kompostelo (Španija) ili «Sveti Jovan na polju zvezda».

Crkva u Roslinu je takođe, na neki način, mesto hodočašća. Nju su posetili mnogi nepoznati kao i poznati ljudi: kraljica Elizabeta II, princ Čarls, princeza Margareta, Marija škotska kaljica, kraljica Viktorija sa mužem, kralj Džordž i kraljica Meri, Vilijam i Doroti Vordsvort, Ser Volter Skot, Džon Raskin...


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003